De uitreiking

De 10 kandidaten voor de meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector zijn bekend! Dit jaar wordt de prijs voor de 28e keer toegekend aan een topondernemer met passie, lef, ambitie en doorzettingsvermogen. De titel biedt erkenning aan ondernemers die als rolmodel dienen voor de sector en andere bedrijven in de keten inspireren. De jury van Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2024 zal 5 genomineerden selecteren uit deze 10 kandidaten. Op 1 maart worden de 5 genomineerden bekendgemaakt, en vanaf dat moment kan het publiek stemmen op hun favoriet. Op 27 maart wordt de winnaar gekozen en mag zichzelf een jaar lang ‘Agrarisch Ondernemer van het jaar’ noemen.

De 10 kandidaten

Hieronder tref je de lijst met alle kandidaten aan. Voor elke kandidaat is een gedetailleerd verhaal opgesteld. Klik op de afbeelding of naam van de kandidaat om meer informatie te lezen.

 

Samsom Wilnis

Joost, Liesbeth en Simon Samsom, melkveehouders in Wilnis (U.)

Joost Samsom, een gedreven biologische melkveehouder, staat bekend als een ware pionier. Hoewel persoonlijke successen, zoals het ontvangen van een prijs van de Dierenbescherming, hem trots maken, hoopt hij vooral dat zijn inspanningen andere boeren inspireren om zijn voorbeeld te volgen.

Samen met zijn vrouw Liesbeth (62) en zoon Simon (31) beheert Joost Samsom (60) een biologisch melkveebedrijf in Wilnis (Utrecht). Het bedrijf omvat ongeveer 120 koeien en 60 stuks jongvee. Ze bezitten 75 hectare grond, waarvan 27 hectare als natuur is ingericht. Daarnaast wordt een aantal hectares gebruikt voor natuurbeheer in samenwerking met particulieren, de provincie en Staatsbosbeheer.

Naast de melkveehouderij beschikt het bedrijf over het paviljoen “De Grote Sniep” met een uitkijktoren en een eigen natuurgebied.

Pluimveehouderij Tomesen

Roy (46) en Maud (44) Tomesen vormen het echtpaar achter Tomesen Pluimveehouderij BV, met twee kinderen van 12 en 14 jaar oud. Hun onderneming heeft vestigingen in Doetinchem en Kilder (Gld), waar ze beschikken over 18 hectare eigen grond en nog eens 3 hectare in pacht.

Op hun pluimveehouderij bevinden zich vijf stallen met in totaal 135.000 legkippen. Twee van deze stallen zijn bekroond met het Beter Leven-keurmerk, waarbij één stal een ster heeft en de andere twee sterren. Daarnaast beheren ze een automatenwinkel in Doetinchem, die wekelijks zo’n 3.000 klanten bedient.

Ruiter Wever

Stef en Niels Ruiter, bollentelers in Andijk (N.-H.)

Stef en Niels Ruiter, bollentelers in Andijk (Noord-Holland), beheren 100 hectare tulpen met een rotatie van 1:8. Naast het telen van tulpen en het broeien ervan, verkopen ze de snijbloemen aan retailers in Europa en exporteren ze tulpenbollen naar verschillende landen, waaronder Noord-Amerika. Met 12-15 vaste medewerkers en 25 seizoenarbeiders, die op het bedrijf worden gehuisvest, streven ze naar innovatie met geavanceerde technieken, waaronder een veldrobot, en optimaliseren ze bodemomstandigheden voor duurzame tulpenteelt.

Boer Sperings

Jasper (44) en Afke Baukje (35) Spierings leiden een melkveebedrijf in Oss met 90 melkkoeien. Ze verwerken een deel van de melk tot kaas en hebben een Landwinkel van 600 m2. De winkel omvat een ruime groenteafdeling, een kaasafdeling en een slagerij.

Naast het melkvee beheren ze 250 hectare natuurgrond langs de Maas, met een koppel Brandrode zoogkoeien en Konikpaarden, gepacht van Natuurmonumenten. Na drie jaar vrij in de natuur te hebben gelopen, worden de runderen geslacht en verkocht in de winkel. Een andere belangrijke activiteit is het runnen van een groot kinderdagverblijf met 80 opvangplaatsen.

Melkveebedrijf Oosterhof

Peter Oosterhof en Marieke den Oudsten, melkveehouders in Foxwolde (Dr.)

Peter Oosterhof (51) en Marieke den Oudsten (51) zijn biologische melkveehouders in Foxwolde, Drenthe. Samen met hun twee kinderen, Mara (12) en Jilt (10), beheren ze een bedrijf met 110 biologische melkkoeien.

Hun agrarisch gebied omvat 68 hectare weidegrond, 30 hectare natuurland en nog eens 10 hectare grond waarvoor ze een beheersvergoeding ontvangen. Sinds 1 april 2019 zijn ze overgestapt op biologische landbouwpraktijken. Bovendien voorzien ze in hun eigen energiebehoefte met behulp van 200 zonnepanelen. Als ondernemers hebben ze ook een eigen kaasmerk, genaamd WeideWolmer. 

Peerden VOF

VOF Peerden in Ulicoten, Noord-Brabant, wordt beheerd door Mark Peerden (31), kalverhouder/akkerbouwer, samen met zijn ouders Johan (62) en Rian (61). Het bedrijf heeft twee stallen met 1.480 plaatsen voor (jonge) rosévleeskalveren tot 8 maanden oud en beschikt over 30 hectare eigen grond en 5 hectare pacht. Ze telen diverse gewassen en produceren groen gas door mest te leveren aan de monomestvergister Van Eijck in Alphen, wat voldoende is voor 200 huishoudens. Daarnaast gebruiken ze 1.710 zonnepanelen, waarvan 160 voor eigen energievoorziening.

Doetie’s Geiten

Doetie Trinks, geitenhouder in Aldwâld (Fr.)

Doetie Trinks (51) runt, met haar 4 kinderen van 22, 21, 15 en 13 jaar, Doetie’s Geiten in Aldwâld (Friesland), een bedrijf met 70 Toggenburger-geiten op bijna 11 hectare grond. Trinks voert het werk grotendeels zelf uit, af en toe geholpen door een vrijwilliger. Ze produceert en verkoopt zelfgemaakte kaas op basis van fermentatie, evenals het vlees van haar geiten.

Haar producten vinden hun weg naar gespecialiseerde winkels, toprestaurants en rechtstreeks naar consumenten, onder andere via weekmarkten. Trinks deelt haar kennis door workshops te geven over kaasmaken en is actief op social media. Bovendien neemt ze deel aan onderzoek naar de relatie tussen het microbioom van de bodem, de melk van de geiten en de resulterende kazen.

VOF van den Hoek

Peter, Anja en Arie-Pieter van den Hoek, akkerbouwers in Heinenoord (Z.-H.)

In Heinenoord, Zuid-Holland, leiden Peter van den Hoek (56), zijn vrouw Anja (53), en broer Arie-Pieter (59) samen met hun zoons Wim (23) en Chris (22) een 350 hectare groot akkerbouwbedrijf. Ze telen diverse gewassen, waaronder consumptieaardappelen, pootaardappelen, suikerbieten, wintertarwe, uien, en bonen. Ook besteden ze 10 hectare aan akkerrandenbeheer. Opmerkelijk is hun duurzame aanpak, met 2.500 zonnepanelen waardoor het bedrijf energieneutraal opereert.

Melkveebedrijf van Zessen

Tijmen van Zessen, melkveehouder in Lexmond (U.)

Tijmen van Zessen runt samen met zijn ouders en zijn vrouw Miranda een melkveebedrijf in Lexmond, gelegen nabij een Natura 2000-gebied. Het bedrijf, gericht op extensieve bedrijfsvoering, omvat 90 melkkoeien op 60 hectare eigen grond en 4 hectare pacht. Ze verzorgen ook jongvee elders, gebruiken twee melkrobots, leveren energie via 840 zonnepanelen, en verkopen zuivelproducten lokaal, terwijl ze actief deelnemen aan agrarisch natuurbeheer.

Woudstra’s Pleats

Jan en Johanneke Woudstra, melkveehouders in Menaldum (Fr.)

Jan (39) en Johanneke (43) Woudstra runnen maatschap Woudstra-Brolsma in Menaldum, Friesland, met hun twee kinderen van 7 en 5 jaar oud. Op hun bedrijf hebben ze 125 melkkoeien (Holstein), 53 stuks jongvee en produceren ze jaarlijks 1,3 miljoen kilo melk, wat neerkomt op 10.726 kilo melk per koe. Ze bezitten 10 hectare grond en pachten 70 hectare. Daarnaast verkopen ze op kleine schaal kaas, ijs en vlees aan huis en via voedselcoöperaties. Momenteel zijn ze bezig met de omschakeling naar biologische landbouw. Jan Woudstra deelt zijn passie voor regeneratieve landbouw actief met anderen.