Jasper en Afke Baukje Spierings hebben met Boer Spierings in Oss een veelzijdig bedrijf neergezet. De melkveehouderij, kinderdagverblijf, kaasmakerij, winkel en natuurbeheer vullen elkaar aan en maken de onderneming toekomstbestendig.

Door Petra Frans

Het bedrijf van Jasper (44) en Afke Baukje (35), ligt in de polder tussen de Maas en de stad Oss. “We zijn blij met deze plek aan de rand van de stad. We hebben een maatschappelijke functie en willen goed bereikbaar zijn”, zegt Afke Baukje. Dagelijks weten dan ook honderden mensen Boer Spierings te vinden. Ze komen naar de Landwinkel, brengen hun kinderen naar het kinderdagverblijf, of gaan wandelen in de uiterwaarden langs de Maas, waar een koppel Brandrode runderen van de ondernemers graast.

Dat er zo’n veelzijdig bedrijf staat, ligt voor een groot deel aan de vooruitziende blik van zowel Jasper Spierings als zijn ouders Cor en Tilly. Al rond de eeuwwisseling zagen zij dat de toekomst voor hen niet lag in méér koeien en méér productierechten, maar juist in verbreding. Al sinds 1990 hielden ze er een sierviskwekerij bij. In 2007 opende de familie een Landwinkel. Daar verkopen ze nu producten onder eigen merk – kaas en melk van de Holstein-koeien en vlees van de Brandrode runderen – en een lokaal assortiment. Ook bekijken bezoekers er ‘live’ hoe medewerkers de slagerijproducten en kaas maken.

De focus ligt door de jaren heen op nieuwe kansen zien en aanpakken. Toen ze ruim tien jaar geleden een grote nieuwe stal voor de Brandrode runderen hadden gebouwd, maakte de familie meer toekomstplannen. “Maar voor veel zaken zijn vergunningen nodig en dat is vaak een lang traject”, legt Afke Baukje uit. Om aan de juiste vergunningen te komen, schreven ze een ‘droomplan’. “De gemeente daagde ons uit onze wensen in een plan te zetten. Wij baseerden dat op zes pijlers: voeding, streekproducten, educatie, gezondheid, recreatie en zorg. We wilden de Landwinkel vergroten met educatieve ruimtes voor de slagerij, kaasmaken en agf-opslag. En er moest een kinderdagverblijf komen.”

Toen Jasper en Afke Baukje in 2017 het bedrijf overnamen, waren de vergunningen rond en lag er een basis voor de uitvoering van de plannen. Drie jaar later openden ze de nieuwe winkel en was het kinderdagverblijf gebouwd. Die draait als een tierelier, want de vraag naar kinderopvang is groot, zegt Afke Baukje. Het mooie van de opvang vindt ze dat de kinderen spelenderwijs leren hoe een agrarisch bedrijf werkt en wat seizoenen te bieden hebben. “Toen we zelf kinderen kregen – we hebben een dochter Jelske van 6 en zoon Hielke van 4 – zagen we hoe belangrijk de eerste periode in een kinderleven is. Het is heel mooi dat wij daar ook voor andere kinderen mede invulling aan kunnen geven.” Maar liefst 80 kinderen kunnen in de opvang terecht.

Een grote onderneming betekent ook veel medewerkers: ze hebben 50 mensen in dienst, van wie de meesten in het kinderdagverblijf werken. Inmiddels zijn er ook medewerkers op kantoor. “We worden zelf meer manager, dat is best een uitdaging”, zegt Afke Baukje. “Onze medewerkers zijn het grootste goed, daar gaan we zorgvuldig mee om.” Een andere uitdaging vindt ze het prijsniveau van de producten die ze verkopen: “De koopkracht van mensen neemt af. Omdat we in de korte keten werken, kunnen we competitief zijn in de prijzen.”

Door bezoekers te ontvangen, merken de ondernemers dat ze begrip kweken voor de agrarische sector. “De kinderen, maar ook andere bezoekers en onze medewerkers zijn onze ambassadeurs.” Op de vraag waar ze het meest trots op is, antwoordt Afke Baukje: “Het samenspel tussen alle onderdelen. Het koeien melken, kaasmaken, producten verkopen en kinderen opvangen; ze vullen elkaar aan en kunnen niet zonder elkaar.”

Voor de toekomst hebben de Spierings nog wel wat wensen. “Ondernemen is nooit stilstaan. Naast een uitbreiding van het kinderdagverblijf met een zesde groep kijken we hoe we onze vergunning voor daghoreca gaan gebruiken. Wellicht kunnen bezoekers in de toekomst ook komen lunchen.”

Bedrijfsgegevens
Jasper (44) en Afke Baukje (35) Spierings hebben een melkveebedrijf in Oss met 90 melkkoeien. Een deel van de melk verwerken ze zelf tot kaas. Ze hebben Landwinkel van 600 m2, met een grote aparte groenteafdeling, een kaasafdeling en een slagerij.
Daarnaast beheren ze met een koppel Brandrode zoogkoeien en Konikpaarden 250 hectare natuurgrond langs de Maas, die ze pachten van Natuurmonumenten. Na drie jaar rondlopen in de vrije natuur worden de runderen geslacht en in de winkel verkocht. Een andere belangrijke tak is een groot kinderdagverblijf met 80 opvangplaatsen.

Jasper en Afke Baukje Spierings zetten sterk in op verbreding: met een Landwinkel, een fors kinderdagverblijf, zelf kazen en natuurbeheer. “We worden zelf meer manager, dat is best een uitdaging.”