De genomineerden zijn bekend!
uit alle aanmeldingen voor de titel ‘Agrarisch Ondernemer van het jaar 2023’ zijn 5 genomineerden uitgekozen! De Jury heeft deze bedrijven bezocht en gaat vanuit daar beslissen wie de prestigieuze prijs verdient! Dit wordt bekend gemaakt tijdens de uitreiking op 30 maart 2023. Deze uitreiking is vanaf 19.30 uur live te volgen. Hou de website in de gaten voor meer informatie!
Bekijk hieronder de 5 genomineerden van 2023
Hoeve Biesland
D’n Buff Waterbuffelboerderij
Future Farm
Huiberts Biologische Bloembollen
Reijnpack BV
De publieksprijs
De genomineerden maken niet alleen kans op de juryprijs, maar ook op een publieksprijs. En daar kan jij bij helpen! Stem op jouw favoriete genomineerde en wie weet gaat dit bedrijf naar huis met de publieksprijs en €2.500,-.
Hoeve Biesland
Mieke, Linda, Jan, Sandy Duijndam en Tim van Bregt
van Hoeve Biesland in Delfgauw (ZH)
De vijf vennoten van Hoeve Biesland en hun medewerkers verwerken zelf de melk en vlees van hun 175 koeien, bijbehorend jongvee en 90 schapen. Het bedrijf heeft 290 hectare grasland in gebruik, waarvan een groot deel wordt gepacht van terreinbeherende organisaties. Hun producten vinden hun weg binnen een straal van 30 kilometer rond de boerderij. Verkoop in de eigen boerderijwinkel neemt hierbij een belangrijke plaats in.
De familie Duijndam heeft naar eigen zeggen een kringloopbedrijf. “Ons systeem kan een oplossing zijn voor agrarische bedrijven rond natuurgebieden. Dat gaat niet vanzelf. Je moet dan willen samenwerken met overheden, natuurorganisaties en burgers. Als dat lukt, is er ook voor die boeren toekomst in dit volle land.”
Vind jij dat dit bedrijf de publieksprijs moet verdienen? Stem dan nu!
Future Farm
Erik Back van Future Farm in Lutten (OV)
Erik Back (47) heeft in Lutten (Ov.) een melkveebedrijf met 150 melkkoeien en 100 stuks jongvee. De jaarlijkse melkproductie is 1,4 miljoen kilo. Hij richtte begin 2020 Future Farm op waarmee hij nieuwe technieken voor een circulaire melkveehouderij wil introduceren. Op het bedrijf staan een monovergister (levert groen gas voor 350 huishoudens) en een mestkoeling. Daar wordt nog een stikstofstripper (om zelf kunstmest te kunnen maken) aan toegevoegd. Back beschikt verder over een grote eendenkroosvijver. Met het eendenkroos wil hij zoveel mogelijk krachtvoer vervangen. Ook investeerde Back in een roundhouse-stal waar jong vleesvee staat. Hij houdt alle stiertjes op het bedrijf aan.
Naast de melkveehouderij heeft Back een eigen consultancybedrijf. Hij verdeelt zijn tijd evenredig over de verschillende bedrijfstakken. Daarnaast is er een kleine recreatietak en verhuurt Back een vakantiehuis op zijn erf.
Vind jij dat dit bedrijf de publieksprijs moet verdienen? Stem dan nu!

Huiberts Biologische Bloembollen
John en Johanna Huiberts van Huiberts Biologische
Bloembollen in Sint Maartensvlotbrug (NH)
Huiberts biologische bloembollenbedrijf telt in totaal 70 hectare grond waarvan 40 hectare gemengde bloembollen en 30 hectare rustgewassen, als gemengde groenbemesters, wintervoedselakkers, veldbonen, erwten en granen. “We oogsten de bonen en erwten voor een melkveehouder. Zijn koeien zijn er gek op. De restanten bewerken we tot bokashi. Niets wordt weggegooid. Bokashi is het beste voer voor het bodemleven. Door dit te gebruiken, is mijn zandgrond met organisch stofgehalte van 1,3% naar 2,3% gegaan. Daarnaast is ook het aantal broedende akkervogels enorm gestegen. Van 3 veldleeuweriken in 2014 naar 19 nesten in 2021.”
De biologische bloembollen vinden hun weg langs verschillende afzetkanalen. Grote partijen gaan naar lokale overheden en worden geplant als openbaar groen, maar er is ook een webshop waar consumenten kleinere pakketjes kunnen bestellen. Het inpakken wordt gedeeltelijk gedaan door de bewoners van de zorgboerderij waar Huiberts’ dochter nu woont en werkt. “Ook zo tonen we onze maatschappelijke betokkenheid.”
Vind jij dat dit bedrijf de publieksprijs moet verdienen? Stem dan nu!

Reijnpack BV
Martine Lisseveld-Reijngoudt, Rien Reijngoudt
en Wiljan Lisseveld van Reijnpack BV in St. Philipsland (ZL)
Met de teelt van pennen op 160 hectare, koeling, witloftrek, snijden, wegen en verpakken van gemiddeld 45.000 traypack en flowpackverpakkingen van 500 gram behoort Reijnpack qua omvang tot de top in de Nederlandse witlofsector. Bij het bedrijf zijn 50 werknemers in vaste dienst en, afhankelijk van de arbeidsbehoefte, een aantal uitzendkrachten. Het bedrijf regelt zijn afzet zelf en heeft daarvoor een netwerk opgebouwd van vaste relaties. “Voor ons geldt: afspraak is afspraak. Als we met een afnemer afspreken om 10 uur te laden dan is dat bij ons niet kwart over tien. Met onze volautomatische verpakkingslijnen kunnen we daar heel precies op sturen.”
Vind jij dat dit bedrijf de publieksprijs moet verdienen? Stem dan nu!

D’n Buff Waterbuffelboerderij
Wendy, Frens en Thijm van Oirschot van D’n Buff
Waterbuffelboerderij in Boxtel (NB)
Frens en Wendy van Oirschot besloten om de bulkmarkt vaarwel te zeggen en doken in een nichemarkt: buffelmelk. De melk wordt twee keer per week opgehaald en in het Limburgse Ittervoort verwerkt, tezamen met de melk van collega-buffelhouders.
Het echtpaar heeft een eigen winkel waar op vrijdag buffelproducten te koop zijn, zowel in het zuivel- als vleessegment zoals mozzarella, ricotta, yoghurt, kaas, hamburgers en worstjes. Ze verkopen hun producten ook aan een aantal boerderijwinkels. De lokale ijsmaker in het dorp maakt ijs van hun buffelmelk. Op het erf staat een boerderij-automaat die zeven dagen per week open is. Omdat hun boerderij aan enkele wandel- en fietsroutes ligt, wordt daar veel gebruik van gemaakt.
Er zijn nog geen vijftien waterbuffelhouders in Nederland. Voor deze runderen zijn geen fosfaatquota nodig. Toch is het echtpaar niet bang voor nieuwkomers uit de gangbare melkveehouderij. “Dit is een totaal andere tak van sport. Je gaat van 35 liter naar 8 liter melk per dier per dag. Daar kunnen niet veel boeren mee omgaan.”
Vind jij dat dit bedrijf de publieksprijs moet verdienen? Stem dan nu!

Hoeve Biesland
Mieke, Linda, Jan, Sandy Duijndam en Tim van Bregt
van Hoeve Biesland in Delfgauw (ZH)

De vijf vennoten van Hoeve Biesland en hun medewerkers verwerken zelf de melk en vlees van hun 175 koeien, bijbehorend jongvee en 90 schapen. Het bedrijf heeft 290 hectare grasland in gebruik, waarvan een groot deel wordt gepacht van terreinbeherende organisaties. Hun producten vinden hun weg binnen een straal van 30 kilometer rond de boerderij. Verkoop in de eigen boerderijwinkel neemt hierbij een belangrijke plaats in.
De familie Duijndam heeft naar eigen zeggen een kringloopbedrijf. “Ons systeem kan een oplossing zijn voor agrarische bedrijven rond natuurgebieden. Dat gaat niet vanzelf. Je moet dan willen samenwerken met overheden, natuurorganisaties en burgers. Als dat lukt, is er ook voor die boeren toekomst in dit volle land.”
Future Farm
Erik Back van Future Farm in Lutten (OV)

Erik Back (47) heeft in Lutten (Ov.) een melkveebedrijf met 150 melkkoeien en 100 stuks jongvee. De jaarlijkse melkproductie is 1,4 miljoen kilo. Hij richtte begin 2020 Future Farm op waarmee hij nieuwe technieken voor een circulaire melkveehouderij wil introduceren. Op het bedrijf staan een monovergister (levert groen gas voor 350 huishoudens) en een mestkoeling. Daar wordt nog een stikstofstripper (om zelf kunstmest te kunnen maken) aan toegevoegd. Back beschikt verder over een grote eendenkroosvijver. Met het eendenkroos wil hij zoveel mogelijk krachtvoer vervangen. Ook investeerde Back in een roundhouse-stal waar jong vleesvee staat. Hij houdt alle stiertjes op het bedrijf aan.
Naast de melkveehouderij heeft Back een eigen consultancybedrijf. Hij verdeelt zijn tijd evenredig over de verschillende bedrijfstakken. Daarnaast is er een kleine recreatietak en verhuurt Back een vakantiehuis op zijn erf.
Huiberts Biologische Bloembollen
John en Johanna Huiberts van Huiberts Biologische
Bloembollen in Sint Maartensvlotbrug (NH

Huiberts biologische bloembollenbedrijf telt in totaal 70 hectare grond waarvan 40 hectare gemengde bloembollen en 30 hectare rustgewassen, als gemengde groenbemesters, wintervoedselakkers, veldbonen, erwten en granen. “We oogsten de bonen en erwten voor een melkveehouder. Zijn koeien zijn er gek op. De restanten bewerken we tot bokashi. Niets wordt weggegooid. Bokashi is het beste voer voor het bodemleven. Door dit te gebruiken, is mijn zandgrond met organisch stofgehalte van 1,3% naar 2,3% gegaan. Daarnaast is ook het aantal broedende akkervogels enorm gestegen. Van 3 veldleeuweriken in 2014 naar 19 nesten in 2021.”
De biologische bloembollen vinden hun weg langs verschillende afzetkanalen. Grote partijen gaan naar lokale overheden en worden geplant als openbaar groen, maar er is ook een webshop waar consumenten kleinere pakketjes kunnen bestellen. Het inpakken wordt gedeeltelijk gedaan door de bewoners van de zorgboerderij waar Huiberts’ dochter nu woont en werkt. “Ook zo tonen we onze maatschappelijke betokkenheid.”
Reijnpack BV
Martine Lisseveld-Reijngoudt, Rien Reijngoudt
en Wiljan Lisseveld van Reijnpack BV in St. Philipsland (ZL)

Met de teelt van pennen op 160 hectare, koeling, witloftrek, snijden, wegen en verpakken van gemiddeld 45.000 traypack en flowpackverpakkingen van 500 gram behoort Reijnpack qua omvang tot de top in de Nederlandse witlofsector. Bij het bedrijf zijn 50 werknemers in vaste dienst en, afhankelijk van de arbeidsbehoefte, een aantal uitzendkrachten. Het bedrijf regelt zijn afzet zelf en heeft daarvoor een netwerk opgebouwd van vaste relaties. “Voor ons geldt: afspraak is afspraak. Als we met een afnemer afspreken om 10 uur te laden dan is dat bij ons niet kwart over tien. Met onze volautomatische verpakkingslijnen kunnen we daar heel precies op sturen.”
D’n Buff Waterbuffelboerderij
Wendy, Frens en Thijm van Oirschot van D’n Buff
Waterbuffelboerderij in Boxtel (NB)

Frens en Wendy van Oirschot besloten om de bulkmarkt vaarwel te zeggen en doken in een nichemarkt: buffelmelk. De melk wordt twee keer per week opgehaald en in het Limburgse Ittervoort verwerkt, tezamen met de melk van collega-buffelhouders.
Het echtpaar heeft een eigen winkel waar op vrijdag buffelproducten te koop zijn, zowel in het zuivel- als vleessegment zoals mozzarella, ricotta, yoghurt, kaas, hamburgers en worstjes. Ze verkopen hun producten ook aan een aantal boerderijwinkels. De lokale ijsmaker in het dorp maakt ijs van hun buffelmelk. Op het erf staat een boerderij-automaat die zeven dagen per week open is. Omdat hun boerderij aan enkele wandel- en fietsroutes ligt, wordt daar veel gebruik van gemaakt.
Er zijn nog geen vijftien waterbuffelhouders in Nederland. Voor deze runderen zijn geen fosfaatquota nodig. Toch is het echtpaar niet bang voor nieuwkomers uit de gangbare melkveehouderij. “Dit is een totaal andere tak van sport. Je gaat van 35 liter naar 8 liter melk per dier per dag. Daar kunnen niet veel boeren mee omgaan.”