Op de schuurdaken bij akkerbouwer Peter van den Hoek schitteren 2.500 zonnepanelen. Deze maken zijn bedrijf niet alleen energieneutraal, met een imposante 500 kWh-accu slaat hij overtollige energie op. Het is één voorbeeld van de vele innovaties op het akkerbouwbedrijf, waar biodiversiteit centraal staat.

Door Mary Wijnveen

Akkerbouwer Peter van den Hoek heeft een bijnaam: zonneboer. Alle daken van zijn schuren liggen namelijk vol met zonnepanelen. Dit was een proces dat tien jaar geleden begon. Van den Hoek wilde de energievoorziening van zijn eigen bedrijf verduurzamen en minder afhankelijk worden van fossiele energie.

Met 2.500 zonnepanelen is het bedrijf meer dan energieneutraal. Daar plukt hij nu de vruchten van. Een accu van 500 kWh slaat de overtollige energie op, die via een brooker op de energiebeurs wordt verkocht. Diezelfde brooker zorgt er ook voor dat de mechanische koeling even op stil gaat als de stroomprijs op een bepaald moment van de dag te hoog is. “Voor de netbelasting laten we steeds meer overdag de koeling draaien.

10 hectare akkerranden
Regelmatig komen boeren en andere groepen geïnteresseerden kijken op het bedrijf. “Biodiversiteit hebben we hoog in het vaandel staan. We proberen zo duurzaam mogelijk te telen. Zo hebben we al meer dan 10 jaar rond alle percelen 3 meter graskruiden of bloemen. De ene rand is goed voor de vogels, de andere voor insecten.” Het levert de akkerbouwer veel complimenten op van bezoekers.

5.000 kuubskisten
In twee grote bewaarschuren staan maar liefst 5.000 kuubskisten met aardappelen. Een condensdroogsysteem regelt de temperatuur en de luchtvochtigheid. “De mechanische koeling gaat aan zodra de zon schijnt. De temperatuur is constant 7 graden. Zo blijven de aardappelen langer rustiger en vers.” Speciaal voor de grote kuubskisten werd een kistenvuller en -stapelaar aangeschaft. Dat scheelt een hoop tilwerk met de elektrische heftrucks.

Een andere blikvanger is de wasplaats met dubbele Phytobac, gevuld met grond. Die moet ervoor zorgen dat er minder gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terechtkomen. “In de Phytobac wordt de restvloeistof – wat overblijft na het schoonspuiten en spoelen – druppelsgewijs geïnfiltreerd. Het water verdampt en de chemicaliën worden omgezet door bodembacteriën en zo afgebroken.” Eén keer per jaar wordt de grond omgezet en zo nodig aangevuld.

Om ook de dieseltankplaats te combineren met de wasplaats moest er een olie/vetafscheider aangelegd worden met een wadi. In totaal ging het om een investering van tussen de € 50.000 en € 60.000. Zo’n 10% daarvan is subsidie. “Een forse investering, maar we wilden zeker weten dat we de komende tien jaar niet worden ingehaald door nieuwe regelgeving. Want een investering als deze moet minstens tien jaar meekunnen”, vindt Van den Hoek.

Drukwisselsysteem
Heinenoord ligt in een gebied met veel vruchtbare kleigrond, maar de percelen liggen wel verspreid in de Hoeksche Waard. Dat dwingt de akkerbouwer om goed na te denken over efficiënt werken. Daarom werd geïnvesteerd in grote kiepwagens en een drukwisselsysteem op de trekkers. “De juiste bandenspanning is beter voor bodem en band. Op het land zachtere banden, op de weg juist harder. Zo gaan ze langer mee.”

Blij is Van den Hoek ook met de recente aanschaf van de Spotsprayer. “Dit is een systeem met pulserende doppen op de veldspuit met een camera. We zetten de spuitleiding op de juiste druk, de druppels hebben allemaal dezelfde grootte en de afgifte wordt mede bepaald door de beelden van de camera. Zo kunnen we op plantniveau spuiten.” Het resultaat: Van den Hoek bespaart maar liefst tot 90% op gewasbeschermingsmiddelen. Bijkomend voordeel is dat het gewas beter doorgroeit.

Kers op de taart is de cameragestuurde schoffelbalk voor de uien en de suikerbieten. Hiermee kan tot op 2 centimeter van de uienplantjes geschoffeld worden en blijft er veel minder onkruid staan. Van den Hoek blijft nuchter onder alle aandacht voor zijn bedrijf. “Ach ja, als je met zijn vijven boert, kom je nog eens op nieuwe ideeën. Zo komt er steeds weer wat op ons pad.”

Bedrijfsgegevens
Peter (56) van den Hoek heeft samen met zijn vrouw Anja (53) en zijn broer Arie-Pieter (59) in vof een akkerbouwbedrijf in Heinenoord (Z.-H.). Ook de twee zoons Wim (23) en Chris (22), 1 vaste medewerker en stagiair, werken op het bedrijf.

Op 350 hectare verbouwen ze:  

  • 95 ha consumptieaardappelen, gemiddelde opbrengst 55 ton per ha
  • 5 ha pootaardappelen, gem. opbrengst 35 ton/ha
  • 80 ha suikerbieten, gem. opbrengst meer dan 100 ton per ha
  • 105 ha wintertarwe (10,5 ton per ha)
  • 30 ha uien
  • 25 ha bonen
  • 10 hectare akkerrandenbeheer