Kwalitatief goed kalfsvlees produceren uit een keten van afval- en restproducten. En daarnaast duurzaamheid stimuleren door het produceren van groene stroom en groen gas. Dat is kort gezegd de kern van de bedrijvigheid voor VOF Peerden uit het Brabantse Ulicoten.

Door Joke Kranenberg

Kalverhouder en akkerbouwer Mark Peerden gaf zich zelf op voor de titelstrijd Agrarisch ondernemer van het jaar. De reden daarvoor heeft een praktische en een emotionele insteek. Om met de eerste te beginnen: als vrije mester draagt VOF Peerden zelf de financiële risico’s van het bedrijf. “We hebben een financieel mindere ronde gedraaid en ik kwam de advertentie voor deze prijs tegen. Toen ging ik denken… wat als ik nou eens de hoofdprijs zou winnen. Dat zou toch alweer iets schelen. Je kunt het daarbij laten, maar als je niets probeert, wordt het nooit wat. Dus ik trok de stoute schoenen aan en stuurde mijn gegevens in.” 

De tweede reden: Peerden stoort zich soms mateloos aan de onwetendheid bij het grote publiek en wat hij in algemene media tegenkomt over de agrarische sector. “Dan zie ik op televisie een video over zoete zuivel en hoor ik de presentator zeggen dat dat komt omdat de koe een zoete vloeistof gevoerd krijgt. Nou…dat is toch te triest voor woorden! Dat slaat zo de plank mis en tast onze goed naam aan. Je weet dat het jaren duurt om een goede naam op te bouwen, terwijl het in no time zo wordt afgebroken. Ik weet, er moeten in de agrarische sector zaken veranderen, maar laten we asjeblieft zuinig zijn op dat wat we zorgvuldig hebben opgebouwd. We moeten toch blijven eten. Wij boeren produceren immers voedsel.”

Het bedrijf runt Peerden met zijn ouders, maar het meeste werk doet hij zelf. Ooit liepen er varkens rond en stonden er koeien op het erf, maar de schaal van de onderneming was niet groot genoeg om er een boterham mee te verdienen. Dus begon Peerden senior met kalveren. Aanvankelijk op contract, maar al snel dachten de Brabanders beter af te zijn als vrije mesters. Dat zijn ze nu al jaren, hoewel ze in 2018 – vanaf in de periode dat ze een nieuwe stal hebben gebouwd – wel enkele jaren op voergeld produceerden.

”Destijds wilden we het risico wat beperken. Achteraf maar goed ook, want toen brak corona uit en kelderden de opbrengstprijzen voor de kalveren gigantisch. Omdat we op voergeld zaten, hebben we daar dus veel minder last van gehad. Daar hebben we echt geluk mee gehad”, zegt Peerden.

Toch lonkte het vrije ondernemerschap. “We streven ernaar om het iedere ronde met de kalveren beter te doen. Dat lukt ons als vrije mesters beter. We werken nu met een andere voerleverancier (ForFarmers), die beter rekening kan houden met de reststromen die we voeren. Zo hebben we meer regie en controle over het technisch resultaat.”

Met duurzaamheid en dierenwelzijn zijn de Brabanders volop bezig. De daken liggen vol zonnepanelen en de voeraanschuifrobots die in de stal hun werk doen, zijn er goede voorbeelden van. “Door die robots is er meer rust in de stal en dat is beter voor het welzijn van de kalveren. Want dat vind ik het allerleukste op mijn bedrijf: het werken met dieren en lekker buiten zijn, ik ben totaal geen binnenmens.”

De toekomstplannen zijn op duurzaamheid gericht. “Ik zou graag een accupakket neerzetten, zodat we de groene stroom op elk gewenst moment kunnen opslaan en leveren. Ik ben al bij de bank geweest om over financiering te praten. Maar dat is nog niet zo eenvoudig, ondanks dat we een toekomstgericht bedrijf zijn en werken aan een duurzame keten is hier bij de bank nog te weinig kennis van om te willen financieren. Ga maar na: we starten met het restproduct van de melkveehouderij en we voeren de kalveren met afvalstromen uit de food. Het resultaat is kwalitatief goed verantwoord vlees en we maken ook nog groen gas en groene stroom. Duurzamer dan dit kan niet. ”

Bedrijfsgegevens
VOF Peerden bestaat uit Mark Peerden (31) kalverhouder/akkerbouwer, vader Johan (62) Peerden en moeder Rian (61) uit het Noord-Brabantse Ulicoten.

Ze hebben:

  • 2 stallen met totaal 1.480 dierplaatsen voor (jong) rosévleeskalveren (tot 8 maanden);
  • 30 hectare eigen grond en 5 hectare pacht;
  • Teelten: schorseneren, spinazie, sperziebonen, waspeen, zomergerst, erwten, boerenkool en mais;
  • Produceren groen gas via levering van mest aan monomestvergister Van Eijck in Alphen (goed voor het gemiddelde gebruik van 200 huishoudens);
  • 710 zonnepanelen (160 voor eigen gebruik)

Mark en zijn vader Johan Peerden. “We starten met het restproduct van de melkveehouderij en we voeren de kalveren met afvalstromen uit de food. En we maken ook nog groen gas en groene stroom.”