Verkiezing Agrarisch Ondernemer van het jaar is de meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector. Food&Agribusiness, Boerderij, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij gaan dit jaar, samen met partners Rabobank, Hardeman Veenendaal en Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor de 28ste keer op zoek naar de beste agrarisch ondernemer. 

Wie kunnen er meedoen?

De verkiezing Agrarisch Ondernemer van het jaar staat open voor deelnemers uit alle agrarische sectoren. Oud-winnaars van de verkiezing komen uit alle hoeken van het land. Het is geen makkelijke tijd, maar veel boeren en tuinders bewegen mee, zien dat een transitie nodig is en pakken hun kansen. Met deze verkiezing kan een ondernemer laten zien dat hij niet zijn hakken in het zand zet, maar inspeelt op het veranderende maatschappelijke en politieke krachtenveld. Kortom: steek je nek uit en geef je op of draag een ondernemer voor!

Waar let de jury op?

Naast een financieel gezonde bedrijfsvoering kijkt de jury naar de omgevingsgerichtheid, de maatschappelijke impact en naar de ondernemer zelf. Het ondernemerschap, de toekomstvisie, passie en lef en het innoverende vermogen. Bovenal heeft de agrarisch ondernemer van het jaar plezier in zijn vak.

De jury houdt rekening met de omstandigheden in de diverse deelsectoren.

Criteria

  1. Het merendeel van de bedrijfsinkomsten komen primair uit de food- en agrisector;
  2. De hoofdactiviteiten vinden plaats in Nederland;
  3. De onderneming dient Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen te kunnen onderbouwen;
  4. Onderneming bestaat minimaal 3 jaar;
  5. Het financieel risico van de onderneming is in balans met het bedrijfsresultaat en staat in verhouding met de liquiditeit/investeringen. 

Procedure

Als ondernemer kun je je inschrijven via ons aanmeldformulier. Na het invullen van deze gegevens vragen wij nog extra financiële cijfers om de inzending compleet te maken. De inzendingen worden, na een voorselectie, beoordeeld door de deskundige jury. De jury maakt een nadere selectie. Bij deze bedrijven wordt een bedrijfsvideo gemaakt. Uiteindelijk zijn nog vijf bedrijven in de race – de genomineerden – waar de jury een bedrijfsbezoek brengt. Uit deze genomineerden wordt de ‘Agrarisch Ondernemer van het jaar’ gekozen.

€12.500 voor winnaar Agrarisch Ondernemer

De winnaar van de titel ‘Agrarisch Ondernemer van het jaar’ ontvangt een geldbedrag van €12.500. Deze winnaar wordt door de jury bepaald. Bezoekers van deze website kunnen ook stemmen op hun favoriet. De ondernemer met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs, een bedrag van €2.500.

 

Agrarisch Ondernemer van het jaar is een initiatief van

Boerderij
Food&Agribusiness
groenten&fruit
Pluimveehouderij

Partners

Hardeman