Over de verkiezing

Lees hier meer over Agrarisch Ondernemer van het jaar én Beste Start-up 2023

 Agrarisch Ondernemer van het jaar is de meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector. Food & Agribusiness, Boerderij, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij gaan dit jaar, samen met partners ABN AMRO en Hardeman Veenendaal, De Heus en Nationale Nederlanden voor de 27ste keer op zoek naar de beste agrarisch ondernemer. Dit jaar rijken wij voor het eerst ook de prijs voor Beste Start-up 2023 in de food- en agrisector uit.

Agrarisch Ondernemer van het jaar

Wie kunnen er meedoen?

De verkiezing staat open voor deelnemers uit alle agrarische sectoren. Nederland pronkt internationaal graag met zijn ‘paradepaardje’ land- en tuinbouw. Terecht, de agrarische sector doet het internationaal gezien goed en is op alle fronten in de voorhoede te vinden. Veel factoren spelen een rol. Een ondernemer denkt in kansen en kijkt vooruit. In dat licht verschilt een melkveehouder niet van een tuinder en een varkenshouder niet van een akkerbouwer. Oud-winnaars van de verkiezing komen dan ook uit alle sectoren.

Waar let de jury op?

Naast continuïteit, financiën en productievolume van het bedrijf kijkt de jury ook naar de ondernemer zelf. De toekomstvisie van de ondernemer, de geestdrift, het innoverend vermogen en integriteit zijn minstens zo belangrijk. Boven al heeft de agrarisch ondernemer van het jaar plezier in zijn vak. Kortom, ondernemen is meer dan alleen op de kosten letten en zoveel mogelijk produceren.

De jury houdt rekening met de omstandigheden in de diverse deelsectoren van de land- en tuinbouw. Ondernemers in een tak waar het niet zo best gaat, maar die hun bedrijf toch boven de middelmaat weten uit te tillen, maken dus zeker kans op de prijs.

Criteria

  1. Het merendeel van de bedrijfsinkomsten komen primair uit de Food & Agri sector;
  2. De hoofdactiviteiten vinden in Nederland plaats;
  3. De onderneming dient Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen te kunnen onderbouwen;
  4. Onderneming bestaat minimaal 3 jaar;
  5. Het financieel risico van de onderneming is in balans met het bedrijfsresultaat en staat in verhouding met de liquiditeit/investeringen.

 

Procedure

De inzendingen worden, na een voorselectie, beoordeeld door de deskundige jury. De jury maakt een nadere selectie. Bij deze bedrijven wordt een bedrijfsvideo gemaakt. Uiteindelijk zijn nog vijf bedrijven in de race – de genomineerden – waar de jury een bedrijfsbezoek brengt. Uit deze genomineerden wordt de ‘Agrarisch Ondernemer van het jaar’ gekozen. 

Winnaar Agrarisch Ondernemer van het jaar

De winnaar van de titel ‘Agrarisch Ondernemer van het jaar’ ontvangt een geldbedrag van €12.500 euro. Deze winnaar wordt door de jury bepaald. Bezoekers van deze website kunnen ook stemmen op hun favoriet. De ondernemer met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs, een bedrag van €2.500 euro.

 

Beste Start-up 2023

Wie kunnen er meedoen?

De verkiezing staat open voor deelnemers uit alle food- en agri sectoren die actief bezig zijn met het ontwikkelen van en product of dienst of deze al in de markt hebben gebracht.

Waar let de jury op?

De jury richt zich voornamelijk op ondernemerskwaliteiten, het bedrijfsmodel, de marktkansen, productinnovatie, productvalidatie en duurzaamheid/ sociale impact. Zo kijkt de jury naar de teamsamenstelling, het financiële inzicht van het bedrijf, of het product of dienst uniek is en bijdraagt aan het oplossen van een probleem in de markt en of het product of dienst zicht focust op sociale impact (people, planet, profit) en duurzamheid.

Criteria

  1. Je werkt aan een zeer innovatief product of technologie met een toepassing in de Food en/of Agribusiness;
  2. Je hebt een focus op sociale impact (people, planet, profit) en/of op duurzaamheid;
  3. Je activiteiten vinden in Nederland plaats
  4.  Je bedrijf bevindt zich tussen de eerste ideeën fase (pre-seed-fase) en de fase waarin kapitaal wordt gezocht om je bedrijf vorm te geven een en                passende markt te vinden (seed-fase Serie A);
  5. Je staat open voor samenwerking.

Procedure

De inzendingen worden beoordeeld door de deskundige jury. De jury kiest een top 3 uit. Deze drie bedrijven dienen hun product of dienst te presenteren aan de jury door middel van een pitch. Uiteindelijk zal er uit deze drie bedrijven de ‘Beste Start-up 2023’ worden gekozen.

Winnaar Beste Start-up 2023

De winnaar van de titel ‘Beste Start-up 2023’ ontvangt een geldbedrag van €2.500 euro.