Over de verkiezing

Lees hier meer over 'Agrarisch Ondernemer van het jaar' én verkiezing 'Beste Food & Agri Start-up 2023'.

Verkiezing Agrarisch Ondernemer van het jaar is de meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector. Food&Agribusiness, Boerderij, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij gaan dit jaar, samen met partners Rabobank, Hardeman Veenendaal en Nationale-Nederlanden voor de 27ste keer op zoek naar de beste agrarisch ondernemer. Dit jaar reiken wij voor het eerst ook de prijs uit voor Beste Food & Agri Start-up 2023. Hieronder lees je de criteria. op 21 februari zijn de genomineerden bekend geworden. Bekijk hier de genomineerden voor Beste Food & Agri Start-up en bekijk hier de genomineerden voor Agrarisch Ondernemer van het jaar.

Agrarisch Ondernemer van het jaar

Wie kunnen er meedoen?

De verkiezing Agrarisch Ondernemer van het jaar staat open voor deelnemers uit alle agrarische sectoren. Oud-winnaars van de verkiezing komen uit alle hoeken van het land. Het is geen makkelijke tijd, maar veel boeren en tuinders bewegen mee, zien dat een transitie nodig is en pakken hun kansen. Met deze verkiezing kan een ondernemer laten zien dat hij niet zijn hakken in het zand zet, maar inspeelt op het veranderende maatschappelijke en politieke krachtenveld. Kortom: steek je nek uit en geef je op of draag een ondernemer voor!

Waar let de jury op?

Naast een financieel gezonde bedrijfsvoering kijkt de jury naar de omgevingsgerichtheid, de maatschappelijke impact en naar de ondernemer zelf. Het ondernemerschap, de toekomstvisie, passie en lef en het innoverende vermogen. Bovenal heeft de agrarisch ondernemer van het jaar plezier in zijn vak.

De jury houdt rekening met de omstandigheden in de diverse deelsectoren.

Criteria

  1. Het merendeel van de bedrijfsinkomsten komen primair uit de food- en agrisector;
  2. De hoofdactiviteiten vinden plaats in Nederland;
  3. De onderneming dient Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen te kunnen onderbouwen;
  4. Onderneming bestaat minimaal 3 jaar;
  5. Het financieel risico van de onderneming is in balans met het bedrijfsresultaat en staat in verhouding met de liquiditeit/investeringen. 

Procedure

De inzendingen worden, na een voorselectie, beoordeeld door de deskundige jury. De jury maakt een nadere selectie. Bij deze bedrijven wordt een bedrijfsvideo gemaakt. Uiteindelijk zijn nog vijf bedrijven in de race – de genomineerden – waar de jury een bedrijfsbezoek brengt. Uit deze genomineerden wordt de ‘Agrarisch Ondernemer van het jaar’ gekozen.

€12.500 voor winnaar Agrarisch Ondernemer

De winnaar van de titel ‘Agrarisch Ondernemer van het jaar’ ontvangt een geldbedrag van €12.500. Deze winnaar wordt door de jury bepaald. Bezoekers van deze website kunnen ook stemmen op hun favoriet. De ondernemer met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs, een bedrag van €2.500.

 

Beste Food & Agri Start-up 2023

Wie kunnen er meedoen?

De verkiezing ‘Beste Food & Agri Start-up 2023’ staat open voor deelnemers uit alle food- en agrisectoren die actief bezig zijn met het ontwikkelen van een product of dienst of deze al in de markt hebben gebracht.

Waar let de jury op?

De jury richt zich voornamelijk op ondernemerskwaliteiten, het bedrijfsmodel, de marktkansen, productinnovatie, productvalidatie en duurzaamheid/ sociale impact. Zo kijkt de jury naar de teamsamenstelling, het financiële inzicht van het bedrijf, of het product of dienst uniek is en bijdraagt aan het oplossen van een probleem in de markt en of het product of dienst zicht focust op sociale impact (people, planet, profit) en duurzaamheid.

Criteria

  1. Je werkt aan een innovatief product of technologie met een toepassing in de food- en/of agribusiness;
  2. Je hebt een focus op sociale impact (people, planet, profit) en/of op duurzaamheid;
  3. Je activiteiten vinden plaats in Nederland;
  4. Je start-up bevindt zich tussen de eerste ideeën fase (pre-seed-fase) en de fase waarin kapitaal wordt gezocht om je bedrijf vorm te geven en een passende markt te vinden (seed-fase Serie A);
  5. Je staat open voor samenwerking.

Procedure

De inzendingen worden beoordeeld door de deskundige jury. De jury kiest een top 3 uit. Deze drie bedrijven dienen hun product of dienst te presenteren aan de jury door middel van een pitch. Uiteindelijk zal er uit deze drie bedrijven de ‘Beste Food & Agri Start-up 2023’ worden gekozen.

Prijs winnaar ‘Beste Food & Agri Start-up 2023’

De winnaar van de titel ‘Beste Food & Agri Start-up 2023’ ontvangt naast een geldbedrag van €2.500 een uitgebreid mediapakket op maat t.w.v. €2.500. Daarnaast biedt Rabobank de winnaar een leerzaam gesprek aan met een start-up coach én partner Topsector beidt de winnaar een gesprek aan met een innovatiecoach. 

 

 

Agrarisch Ondernemer van het jaar is een initiatief van

Boerderij
Food&Agribusiness
groenten&fruit
Pluimveehouderij

Partners

                                      Hardeman   

                                 

Vriend van

ABN Amro

Vriend van Beste Food & Agri Start-up: