Nationale-Nederlanden actief in verkiezing Agrarisch Ondernemer van het jaar

Verzekeraar Nationale-Nederlanden is een van de nieuwe partners van de verkiezing van de Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Jane Gabriël is bij het verzekeringsconcern verantwoordelijk voor de agrarische portefeuille. “De land- en tuinbouw kan best een steun in de rug gebruiken, de verkiezing is daarvoor een mooi instrument.”

“De agrarische sector is voor Nationale-Nederlanden een interessante markt.”

De agrarische sector komt vaak negatief in het nieuws. Dat is niet alleen jammer, maar in veel gevallen ook niet terecht. De verkiezing van de Agrarisch Ondernemer van het Jaar levert juist positief nieuws op. Jane Gabriël van Nationale-Nederlanden verantwoordelijk voor de portefeuille agrarische verzekeringen: “De land- en tuinbouw kan een steun in de rug gebruiken en dat is de reden dat wij meedoen als partner aan deze verkiezing. Dit land kent een heleboel agrarische ondernemers die innovatief en duurzaam produceren. Die komen voor het voetlicht. Daar profiteert de hele agrofoodsector van. Natuurlijk doen wij ook mee om onze naamsbekendheid in de sector te vergroten. Daar draai ik niet omheen.”

Naast veevoederconcern De Heus is verzekeraar Nationale-Nederlanden de tweede, nieuwe partner van de verkiezing van de Agrarisch Ondernemer van het Jaar.

Na Interpolis is Nationale-Nederlanden de grootste verzekeraar in de agrarische sector. Ze hebben respectievelijk iets minder dan driekwart en een kwart van de markt in handen. Laatstgenoemde heeft zijn aandeel in de agrarische sector vergroot door overnames. Gabriël. “De agrarische sector is voor een verzekeraar een uitdagende sector. De financiële risico’s zijn namelijk groot. Rond 2020 hebben we onze agrarische portefeuille geanalyseerd en vervolgens bewust gekozen om in de sector actief te blijven.”

Op dit moment zijn dertig mensen bij Nationale-Nederlanden actief als zogeheten agrarische acceptant. “We hebben inmiddels een stevige positie in de sector en groeien gestaag door.”

“De consument anno 2022 stelt andere eisen aan zijn voeding dan twintig jaar geleden”

Als het gaat om het verzekeren van gebouwen, machines, inventaris en milieuschade kunnen agrarische ondernemers terecht bij Nationale-Nederlanden. “Een belangrijke verzekering voor agrarische ondernemers is de Bedrijfsschadeverzekering. Een stalbrand bijvoorbeeld heeft enorme financiële gevolgen. Die strekken verder dan alleen de dieren en de gebouwen. Het duurt jaren voordat zo’n bedrijf weer op het oude niveau draait. Met een Bedrijfsschadeverzekering kan een ondernemer na een calamiteit de opstartperiode financieel doorkomen.”

Ze is positief gestemd over het ondernemerschap in de agrarische sector. “Ik was laatst op bezoek bij een leghennenbedrijf. Deze ondernemer heeft zelf een nieuwe sorteermachine ontwikkeld. Het proces verloopt door deze innovatie sneller en efficiënter. Met als gevolg een lagere kostprijs. Dit is geen uitzondering. Veel agrarische ondernemers, zeker de jongeren onder hen, kijken vooruit en zoeken naar oplossingen om het nog beter te doen.”

Dit vindt ook plaats op het gebied van milieu. Gabriël: “De consument anno 2022 stelt andere eisen aan zijn voeding dan twintig jaar geleden. Kwaliteit, smaak, veiligheid, welzijn van dieren, gebruik van bestrijdingsmiddelen, noem maar op, het doet er tegenwoordig allemaal toe. Ik constateer dat steeds meer agrariërs daar positief op inspelen en hun eigen afzetmarkt creëren. Dat vind ik goed ondernemerschap.”

De bij de verkiezing Agrarisch Ondernemer van het jaar betrokken partners mogen zelf kandidaten aanleveren. Nationale-Nederlanden heeft dat ook gedaan. Gabriël was betrokken bij de selectie. “Wij hebben gezocht naar ondernemers die er 100% voor gaan, de agrariërs met passie. Verder vinden wij het belangrijk dat de potentiële ondernemer van het jaar een toekomstvisie heeft, dat hij of zij vijf tot tien jaar vooruitdenkt en weet hoe dit ideaalplaatje kan worden gerealiseerd. Topondernemers hebben een financieel gezond bedrijf en zijn bewust betrokken bij de maatschappij. Onze ervaring is dat al veel boeren aan deze criteria voldoen.”