‘Door corona nieuwe wegen ingeslagen’

In paniek na de persconferentie van Mark Rutte op 15 maart 2020? Absoluut niet, zegt Jan Dirk van der Voort uit Lunteren (Gld.). “Ik heb in mijn leven wel voor hetere vuren gestaan. Sluiting van de horeca betekende voor ons dat een belangrijk deel van de afzet wegviel. Dus de mouwen opstropen en nieuwe afzetkanalen zoeken. Dat geeft mij een kick.”

Jan Dirk van der Voort en zijn zoon Peter waren in 2016 Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Zij melken Jersey-koeien en verwerken de melk tot biologische rauwmelkse kaas met natuurkorst onder de merknaam Remeker. Het bedrijf maakt een groeisprong, vooral vanwege de gestegen vraag. De veestapel neemt toe en daarmee de kaasproductie.
Begin van dit jaar hebben de ondernemers een boerderij met landwinkel erbij gekocht in Ede. Ze zijn gestart met de productie van ijs, er wordt nagedacht over het verwaarden van de wei en de landwinkel wordt verbouwd. “De coronapandemie heeft ons gestimuleerd om nieuwe wegen in te slaan.”

In maart 2020 ging de horeca dicht. Juist dat afzetkanaal is voor Van der Voort van levensbelang. “We werden onmiddellijk geraakt. Binnen zes weken hadden we alles op de rit. We hoefden er eigenlijk weinig voor te doen, de vraag van natuurvoedingswinkels, speciaalzaken en marktkooplui nam enorm toe. Uiteindelijk is 2020 een topjaar geworden, we hebben gigantisch goed gedraaid.”

Er werden nieuwe plannen gesmeed. Samen met zijn grootste afnemer is hij digitale workshops gaan organiseren voor koks en bijvoorbeeld winkeliers. “We lieten zien wat je allemaal kan met onze kaas, welke combinaties er mogelijk zijn met wijn, hoe je onze kaas kunt verwerken in recepten. Tegelijkertijd verkochten we op die workshops kaas-en-wijnpakketten. Er gingen zo duizenden pakketten per week de deur uit. Zonder corona hadden we dit nooit opgepakt.”

Corona maakte mij creatief, zegt hij. Hij liep het virus trouwens zelf ook op en moest in quarantaine. Hij moest verantwoordelijkheden uit handen geven en had de tijd om na te denken. “Ik ben gaan nadenken over het begeleiden van andere boeren. Binnenkort gaan dat van start. Een tiental boeren ga ik ondersteunen op het gebied van bodemkwaliteit, biodiversiteit en afzet. Zo ben ik met een legpluimveehouder bezig om een nieuw marktconcept te ontwikkelen.”

In barre tijden komen de beste ondernemers boven drijven, zegt hij. “Ik adviseer de jury van de verkiezing van de Agrarisch Ondernemer van het Jaar daar prioriteit aan te geven. De boer die succesvol nieuwe wegen inslaat in zo’n moeilijke periode mag wat mij betreft winnen.”

Aart van Cooten