De genomineerden voor de Beste Food & Agri Start-up zijn bekend!

uit alle aanmeldingen voor de titel ‘Food & Agri Start-up 2023’ zijn 3 genomineerden uitgekozen! De top 3 heeft het bedrijf gepresenteerd aan de jury. Samen met jou wordt er besloten wie deze gloednieuwe prijs wint. Jij kan namelijk ook stemmen! Lees hieronder meer. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de uitreiking op 30 maart 2023. Deze uitreiking is vanaf 19.30 uur live te volgen. Hou de website in de gaten voor meer informatie!

Bekijk hieronder de 3 genomineerden van 2023

Multiphase Dryers

NoPalm Ingredients

Flikweert Vision Technologies

De publieksprijs

Jij bepaald samen met de jury welke start-up €2.500,- wint, een gesprek met een innovatiecoach vanuit Topsector en een gesprek met een start-up en scale-up banker vanuit Rabobank aangeboden krijgt. Stem dus op jouw favoriet!

 

Flikweert Vision Technologies
Martijn Flikweert in Ouwerkerk (ZH)

Lars, Martijn en Stefan Flikweert zijn de ondernemers achter Flikweert Vision Technologies (FVT). De onderneming is in 2019 door Martijn en Lars opgericht met als doel praktische oplossingen ontwikkelen die de agrarische sector kunnen automatiseren en verduurzamen. Intussen draaien verschillende aardappelbedrijven met hun Quality Grader, een machine die met behulp van camerabeelden aardappelen sorteert.

De Quality Grader is een optische machine die aardappelen kan sorteren. Dat gebeurt met camera’s die gekoppeld zijn aan kunstmatige intelligentie. De machine kan aardappelen beoordelen op onder meer beschadigingen door schurft of ritnaalden, vormfouten of groeischeuren. Ook stenen en kluiten worden eruit gehaald. De aardappelen worden bij de sortering verdeeld in ‘goede’ en ‘foute’ aardappelen. Iedere aardappel wordt in enkele milliseconden beoordeeld. In een uur tijd kan ongeveer 7 ton pootaardappelen door de machine worden gehaald. Groot voordeel van de sorteermachine is de arbeidsbesparing. Daarnaast werkt de machine altijd met dezelfde nauwkeurigheid. FVT heeft vanaf de start in 2019 alles op eigen kracht gedaan.

NoPalm  Ingredients
Lars Langhout van NoPalm Ingredients in Wageningen (Gld)

NoPalm Ingredients maakt microbiële olie op basis van reststromen, zoals aardappelschillen en afgekeurde groente, onder andere als vervanger voor palmolie in voeding, maar ook in allerhande andere producten. Daarbij wordt kennis over het fermentatieproces op industriële schaal toegepast. “Door ons wordt het palmolie- en afvalprobleem aangepakt. We reduceren 90% CO2 -uitstoot en er wordt 99% minder land gebruikt voor palmolie. Dat heeft een enorme impact en zo dragen we bij aan klimaatoplossingen”, somt Langhout op. De start-up is in januari 2022 eigenlijk pas goed uit de startblokken gekomen.

Multiphase Dryers
Merlijn Chardon in Beers (NB)

Multiphase dryers is gevestigd op de Eiwitcampus in Beers (N-Br.). “Een prima plek voor ons”, zegt co-founder Merlijn Chardon. “We zitten in een omgeving met foodbedrijven en we hebben ruimte om onze producten verder te ontwikkelen.” Hij is in 2018 gestart met zijn onderneming. Chardon ontwikkelt een droogtechniek gebaseerd op het gebruik van laagwaardige restwarmte. “Drogen is een proces dat veel energie vraagt. Dat maakt het kostbaar. Met onze techniek kunnen bedrijven laagwaardige restwarmte inzetten en op deze manier energiekosten besparen.”

Chardon licht zijn droogtechniek toe aan de hand van bierbostel, een bijproduct van het brouwen van bier. “Bierbostel bederft heel snel. Door drogen wordt het product bruikbaar voor andere toepassingen. Brouwerijen koken wort om bier de bittere smaak te geven. De restwarmte afkomstig van het koken willen wij gebruiken voor het drogen van bierbostel. Dat kan bijvoorbeeld ook in de fritesindustrie voor bijproducten, zoals aardappelstoomschillen. Dat is nu ‘vochtrijk’.

Flikweert Vision Technologies
Martijn Flikweert in Ouwerkerk (ZH)

Lars, Martijn en Stefan Flikweert zijn de ondernemers achter Flikweert Vision Technologies (FVT). De onderneming is in 2019 door Martijn en Lars opgericht met als doel praktische oplossingen ontwikkelen die de agrarische sector kunnen automatiseren en verduurzamen. Intussen draaien verschillende aardappelbedrijven met hun Quality Grader, een machine die met behulp van camerabeelden aardappelen sorteert.

De Quality Grader is een optische machine die aardappelen kan sorteren. Dat gebeurt met camera’s die gekoppeld zijn aan kunstmatige intelligentie. De machine kan aardappelen beoordelen op onder meer beschadigingen door schurft of ritnaalden, vormfouten of groeischeuren. Ook stenen en kluiten worden eruit gehaald. De aardappelen worden bij de sortering verdeeld in ‘goede’ en ‘foute’ aardappelen. Iedere aardappel wordt in enkele milliseconden beoordeeld. In een uur tijd kan ongeveer 7 ton pootaardappelen door de machine worden gehaald. Groot voordeel van de sorteermachine is de arbeidsbesparing. Daarnaast werkt de machine altijd met dezelfde nauwkeurigheid. FVT heeft vanaf de start in 2019 alles op eigen kracht gedaan.

NoPalm  Ingredients
Lars Langhout van NoPalm Ingredients in Wageningen (Gld)

NoPalm Ingredients maakt microbiële olie op basis van reststromen, zoals aardappelschillen en afgekeurde groente, onder andere als vervanger voor palmolie in voeding, maar ook in allerhande andere producten. Daarbij wordt kennis over het fermentatieproces op industriële schaal toegepast. “Door ons wordt het palmolie- en afvalprobleem aangepakt. We reduceren 90% CO2 -uitstoot en er wordt 99% minder land gebruikt voor palmolie. Dat heeft een enorme impact en zo dragen we bij aan klimaatoplossingen”, somt Langhout op. De start-up is in januari 2022 eigenlijk pas goed uit de startblokken gekomen.

Multiphase Dryers
Merlijn Chardon in Beers (NB)

Multiphase dryers is gevestigd op de Eiwitcampus in Beers (N-Br.). “Een prima plek voor ons”, zegt co-founder Merlijn Chardon. “We zitten in een omgeving met foodbedrijven en we hebben ruimte om onze producten verder te ontwikkelen.” Hij is in 2018 gestart met zijn onderneming. Chardon ontwikkelt een droogtechniek gebaseerd op het gebruik van laagwaardige restwarmte. “Drogen is een proces dat veel energie vraagt. Dat maakt het kostbaar. Met onze techniek kunnen bedrijven laagwaardige restwarmte inzetten en op deze manier energiekosten besparen.”

Chardon licht zijn droogtechniek toe aan de hand van bierbostel, een bijproduct van het brouwen van bier. “Bierbostel bederft heel snel. Door drogen wordt het product bruikbaar voor andere toepassingen. Brouwerijen koken wort om bier de bittere smaak te geven. De restwarmte afkomstig van het koken willen wij gebruiken voor het drogen van bierbostel. Dat kan bijvoorbeeld ook in de fritesindustrie voor bijproducten, zoals aardappelstoomschillen. Dat is nu ‘vochtrijk’.

Agrarisch Ondernemer van het jaar is een initiatief van

Partners

Hardeman